08-08-05

Over terminologie (2)

Wie het politieke debat in de VS wil volgen, zal geconfronteerd worden met politieke termen die in de VS een andere betekenis hebben dan in Europa, met name de begrippen liberals en conservatives. Liberal in het Angelsaksische politieke woordgebruik staat gelijk met wat wij links noemen. Liberaal, in Europese zin, duidt op een stellingname voor een economisch liberaal programma. Vandaar ook het onderscheid dat wij Europeanen maken tussen links en rechts liberaal, naar gelang de politieke positionering van liberalen op maatschappelijk vlak Rechts liberaal kan men in de VS dan weer aanduiden als classical liberal, klassiek-liberaal.
 
Terwijl bij ons het woord conservatief (dat in het beste geval staat voor het pleiten voor de status quo, maar eerder bestempeld wordt als negatief en achterlijk) bijna automatisch pejoratief geduid wordt door het linkse media-establishment en tegenover progressief (dat natuurlijk positief wordt geduid, want wie kan er nu tegen vooruitgang zijn) wordt geplaatst, noemen 41% van de Amerikanen zich conservatief, tegenover slechts 19% liberals.
 
Met de driemaandelijkse nieuwsbrief The Flemish Republic laat het Vlaams Belang in de Angelsaksische wereld de stem van de Vlaams-nationalisten horen. Belangrijk daarbij is dat men in de VS bij de term nationalist eerder denkt aan extreem-links of neo-nazi's. Een goed alternatief is dan ook Flemish patriot(s).

http://www.flemishrepublic.org

16:22 Gepost door Jan Lievens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.