05-11-05

Robert Kaplan op de Boekenbeurs

"Geen ander recent verschenen boek geeft een zo goed en levendig portret van de uitdagingen van het moderne Amerikaanse leger. Met een indrukwekkend inzicht in de complexiteiten van militaire missies wereldwijd, toont Robert Kaplan de lezer de wereld van de moderne soldaat." Dat is de mening van de Amerikaanse generaal Barry R. McCaffrey (United States Military Academy) over het nieuwe boek van Kaplan.
 
Op zondag 6 november komt de Amerikaanse schrijver naar de boekenbeurs te Antwerpen (www.boekenbeurs.be) om te debatteren over zijn visie op het Amerikaanse imperialisme waarvan volgend citaat illustratief is:
 
"Het vaak gehoorde pleidooi tegen de imperialistische rol van de Amerikaanse strijdkrachten is minder een uitdrukking van een gedegen analyse van de wereldwijde Amerikaanse militaire ontplooiing dan wel een emotioneel antwoord op de problemen in Irak. Klassiek imperialisme is niet zomaar een optie maar een door en door uitgeteste noodwendigheid voor een betere en stabiele wereld. Het gevaar is niet dat het klassiek imperialisme de Amerikaanse kredietwaardigheid of de Amerikaanse democratie zal ondermijnen, maar dat dit imperialisme zelf zal ondermijnd worden door een drooglegging van middelen door de noodzaak van constant hoge troepenniveau's in Irak." (The Wall Street Journal, geciteerd in De Tijd, 24 september 2005)
 
In Imperial Grunts: The American Military on the Ground (grunt is slang voor infanteriesoldaat) - waarvan de Nederlandse vertaling onder de titel "Aan de grenzen van het Amerikaans imperium" verschenen is bij Uitgeverij Het Spectrum - brengt Kaplan verslag uit over zijn wedervaren aan het front en beschrijft hij hoe het Amerikaanse imperialisme wordt vormgegeven. De afgelopen twee jaar verbleef hij in het gezelschap van Amerikaanse militaire eenheden overal ter wereld: met Mariniers, Special Forces en Delta in Colombia, Mongoliƫ, de Filippijnen, Afghanistan en Irak.
 
Kaplan's boodschap is dat de 21ste eeuw gewelddadig zal zijn, en of we het nu graag hebben of niet, het hoofdzakelijk de taak van de Verenigde Staten zal zijn om de orde en stabiliteit te garanderen. Kaplan noemt zichzelf een "tragic realist" en doet het buitenlandbeleid van Bush af als "idealistisch". Hij waarschuwt voor pogingen om democratie op te leggen aan landen die de instellingen niet hebben om deze te schragen.
 
Kaplan is een vaste correspondent voor The Atlantic Monthly en auteur van een veertiental boeken. Aanbevolen zijn Warrior Politics: Why Leadership Demands a Pagan Ethos (Krijgspolitiek) en The Coming Anarchy (met name het essay 'Was Democracy Just a Moment?'), ook verkrijgbaar in het Nederlands 'Het anarchistisch pandemonium'.
 
Imperial Grunts: The American Military on the Ground:
http://www.amazon.com/gp/product/1400061326/002-4873597-5...
 
Aan de grenzen van het Amerikaans imperium:
http://www.spectrum.nl/book/book.ngp?isbn=9027423962
 
De voorpublicatie die deze week in Knack verscheen (helaas niet online op www.knack.be) beschrijft de aanval van de Amerikaanse Marines op Faluja. De voorpublicatie in The Atlantic Monthly behandelt de Special Forces in de Filippijnen en Afghanistan:
http://www.theatlantic.com/doc/200510/kaplan-us-special-f...
 
Was Democracy Just a Moment?
http://www.thirdworldtraveler.com/Democracy/DemocracyMome...
 
Coming Anarchy weblog - fans van Kaplan:
http://www.cominganarchy.com

01:51 Gepost door Jan Lievens in Boekbespreking | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.