06-11-05

Imperial Grunts

Deze namiddag was Robert Kaplan te gast op de Boekenbeurs te Antwerpen om zijn nieuwe boek voor te stellen (zie vorig bericht) in een gesprek met de Nederlandse auteur Jeroen Kuypers (publiceerde bij Uitgeverij Aspekt 'Hitler in Parijs').
 
Kaplan draait niet rond de pot en zegt waar het op staat. Zijn no-nonsense aanpak en zijn weinig politiek correcte opvattingen maken hem controversieel voor de vastgeroeste weldenkenden aan beide zijden van de Atlantische oceaan. Zo durft hij de heilige koe, die de democratie is, geregeld aan kritiek onderwerpen. Zijn stellling komt erop neer dat als het echt menens wordt, de keuze tussen vrijheid en veiligheid snel gemaakt zal zijn.
 
Het feit dat hij sommige neoconservatieve opvattingen steunt inzake buitenlandbeleid, die als Wilsoniaans interventionisme omschreven worden, maakt van Kaplan (“I’m a moderate, middle-of-the-road conservative.”) nog geen neoconservatief. Zoals hij zelf zegt: "Once you're in government, everyone's a realist". Dat is een les die, meer algemeen toegepast, het Vlaams Belang niet mag vergeten bij de ontwikkeling van haar beleidsfilosofie.

Geïnteresseerden die het gesprek gemist hebben, kunnen onder andere terecht bij de Amerikaanse kabeltelevisiezender C-SPAN, bekend vanwege zijn non-stop verslaggeving van zittingen van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Book-TV, een weekendprogramma van C-SPAN2, zond onlangs een lang interview met Kaplan uit over zijn nieuwe boek:
http://www.booktv.org/General/index.asp?segID=6241&sc...
 
Kaplan gaf op 27 september jl. een lezing voor de Carnegie Council on Ethics and International Affairs:
http://www.cceia.org/viewMedia.php/prmTemplateID/8/prmID/...
 
Lees ook de bespreking van Thomas Donnelly van het American Enterprise Institute:
http://www.aei.org/publications/filter.all,pubID.23191/pu...


23:41 Gepost door Jan Lievens in Boekbespreking | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

bedankt Bedankt voor uw situering van Kaplan Jan. Ik kende de naam natuurlijk wel, maar wist begot niet waar ik hem moest situeren. Ziet ernaar uit dat ik me dringend enkele van zijn werken zal moeten aanschaffen.

Gepost door: Outlaw Mike | 07-11-05

De commentaren zijn gesloten.