06-02-06

Ruk naar rechts bij het Hooggerechtshof?

Senatoren van de Democratische Partij hebben getracht om te filibusteren tegen de benoeming van rechter Samuel A. Alito, Jr. tot Associate Justice bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Zij faalden. In een stemming van 58 tegen 42 werd Alito's benoeming op dinsdag 31 januari bevestigd. Daarmee vervangt Alito de 75-jarige Sandra Day O’Connor. Alhoewel O’Connor destijds in 1981 benoemd werd door president Ronald Reagan, stond ze bekend als gematigd en fungeerde ze als cruciale swing vote. De 55-jarige Alito is gekend als een conservatief en heeft een ruime juridische ervaring. President Bush noemde Alito “a brilliant and fair-minded judge who strictly interprets the Constitution and laws and does not legislate from the bench”.

Oorspronkelijk werd de eveneens conservatieve John Roberts genomineerd om O’Connor op te volgen. Toen Chief Justice William Rehnquist overleed in september vorig jaar (zie post 05/09/05), werd Roberts genomineerd en benoemd tot de hoogste gerechtelijke positie. Bush schoof toen zijn vertrouwelinge Harriet Miers naar voor om O’Connor op te volgen. Miers woog echter veel te licht en trok zich terug na forse tegenwind vanuit conservatieve hoek, van William Kristol (neo-) tot Pat Buchanan (paleoconservatief).

De benoeming van Alito is een belangrijke overwinning voor Bush. Algemeen wordt aangenomen dat het negenkoppige Hooggerechtshof mét Alito naar de rechterzijde van het politieke spectrum zal verschuiven. Maar in zijn eerste zaak als rechter in het Hooggerechtshof heeft Alito alvast niet de lijn van de conservatieven gevolgd. Alito stemde tesamen met vijf andere rechters tegen de executie van de terdoodveroordeelde Michael Taylor uit Missouri. Chief Justice John Roberts en de rechters Antonin Scalia en Clarence Thomas stemden voor. Voorbarige conclusies zijn echter uit den boze…

23:33 Gepost door Jan Lievens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.