25-02-06

Pro-Life Amerika in het offensief

In 1973 erkende het Amerikaanse Hooggerechtshof het grondwettelijk recht op abortus met het vonnis Roe vs. Wade. Het Hof zag in de wetten die abortus verboden of inperkten een overtreding van een grondwettelijk recht op privacy. Hiermee werd de wetgeving terzake van de staten vernietigd. Het was een mijlpaal en een van de meest controversiële beslissingen in de geschiedenis van het Hof waardoor het Amerikaanse politieke landschap werd hertekend in voor- (pro-choice) en tegenstanders (pro-life) van abortus. Maar het gaat om meer dan enkel abortus. Tegenstanders zien Roe vs. Wade ook als een inperking van de bevoegdheden van de staten en een ontkenning van zelfbestuur.

In de Amerikaanse staat South Dakota werd gisteren een wet goedgekeurd die abortus verbiedt. House Bill 1215 [PDF], genaamd ‘Woman’s Health and Life Protection Act’, zorgt er evenwel voor dat een dokter die een abortus uitvoert niet vervolgd wordt indien het leven van de vrouw in gevaar is. Het initiatief vloeit voort uit de South Dakota Abortion Task Force Report [PDF] die het Hooggerechtshof vraagt Roe vs. Wade te heroverwegen en een wettelijk verbod op abortus aanbeveelt. De Task Force erkent dat dit niet meteen kan gebeuren, aangezien pro-abortus organisaties dit zullen aanvechten, met een jarenlange juridische strijd tot gevolg.

De anti-abortuswet van de Mount Rushmore State kan niet in werking treden zolang Roe vs. Wade in voege is en werd zo compromisloos als mogelijk opgesteld – amendementen om abortus toe te staan na verkrachting en incest werden verworpen – om een juridisch gevecht uit te lokken dat moet eindigen bij het Hooggerechtshof. “I'm convinced that the timing is right for this,” zei de Republikeinse vertegenwoordiger Roger Hunt, een van de initiatiefnemers, met een verwijzing naar de benoeming van Chief Justice John G. Roberts en rechter Samuel A. Alito Jr., beiden conservatieven, tot het Hooggerechtshof. “The strong possibility of a third appointee sometime soon makes this all very real and very viable, I think it will all culminate at the right time,” waarmee Hunt refereert naar de mogelijke pensionering van de 85-jarige rechter John Paul Stevens en zijn daaropvolgende vervanging voor het einde van de tweede ambtstermijn van Bush. De opvolging zou dan een stevige conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof moeten bewerkstelligen die komaf zal maken met Roe vs. Wade.

Niet toevallig…

De Standaard schreef gisteren dat Stevens “de meest linkse rechter van het Hof” is. Een dergelijke bewering doet de waarheid echter geweld aan. Stevens, die in 1975 benoemd werd door de Republikeinse president Ford, is weliswaar een liberal als het aankomt op abortus, homorechten en federalisme maar stemde destijds voor de herinvoering van de doodstraf, was een tegenstander van positieve discriminatie (affirmative action) en weigerde het recht om de vlag te verbranden te erkennen als een mening. De Segal-Cover score berekent de relatieve ideologische situering van rechters aan het Hooggerechtshof tussen links (1) en rechts (0) en werd geïntroduceerd in het artikel “Ideological Values and the Votes of U.S. Supreme Court Justices” gepubliceerd in The American Political Science Review in 1989. Stevens heeft een score van 0,25. Ter vergelijking: Antonin Scalia is de meest conservatieve met een score van 0 en Ruth Bader Ginsburg de meest linkse met een score van 0,68. De onlangs benoemde rechter Samuel Alito krijgt een score van 0,1 toebedeeld en is daarmee de op een na meest conservatieve rechter in het Hooggerechtshof. Chief Justice John Roberts volgt met 0,12.

Strategie

Niet alle tegenstanders zijn evenwel overtuigd van de kans op slagen van deze frontale aanval. Americans United for Life ziet meer heil in een langetermijnstrategie: “I don't think it's the most prudent thing to do at this time,” verklaarde Daniel McConchie, vice-president van deze pro-life organisatie. McConchie stelt maatregelen voor die abortus geleidelijk aan inperken. De gouverneur van South Dakota, Mike Rounds, is dezelfde mening toegedaan. Hij heeft tot 15 maart om de wet te ondertekenen, maar liet toch optekenen: “I've indicated I'm pro-life and I do believe abortion is wrong and that we should do everything we can to save lives. If this bill accomplishes that, then I am inclined to sign the bill into law.

23:30 Gepost door Jan Lievens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-02-06

CPAC 2006

Het voorbije weekend vond in Washington D.C. de jaarlijkse hoogmis van de Amerikaanse conservatieve beweging plaats: de Conservative Political Action Conference. Deze driedaagse wordt gesponsord door de American Conservative Union (met vernieuwde website), het weekblad Human Events en Young America's Foundation. Vorig jaar werden alle records gebroken met zo’n 4100 deelnemers. Onder de vele sprekers dit jaar: het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Tom Tancredo uit Colorado, gekend vanwege zijn anti-immigratie standpunten en zijn kritiek terzake op het beleid van Bush, vice-president Dick Cheney die, tot verbazing van vele conservatieven, in zijn toespraak niets zei over immigratie of over de Deense cartoon-affaire, VN-ambassadeur én criticus John Bolton, Newt Gingrich, columnist Bob Novak en vele anderen. Maar het is de immer controversiële Ann Coulter die voor de meeste deining zorgde met haar 'raghead'-uitspraak over moslims. Ze deed de uitspraak in de context van het beleid dat Homeland Security zou moeten voeren: "I think our motto should be post-9-11, 'raghead talks tough, raghead faces consequences'." Over de gewelddadige reacties van moslims tegen de Deense cartoons (lees meer hierover bij The Brussels Journal) zei ze: “Muslims are the only group who kill because people call them violent”. De paneldebatten behandelden onderwerpen zoals immigratie, sociale zekerheid, hervorming van de Verenigde Naties, de oorlog in Irak, verkiezingen en kiezersbedrog, burgerlijke vrijheden versus nationale veiligheid.

01:23 Gepost door Jan Lievens | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

07-02-06

Bush: ‘a strong-government conservative’

In The Weekly Standard van 23 januari jl. verscheen een voorpublicatie uit het boek “Rebel In Chief: How George W. Bush Is Redefining The Conservative Movement and Transforming America” van Fred Barnes. Barnes is politiek commentator bij Fox News en medestichter van het voornoemde neoconservatieve weekblad.

Het zegt veel over het hedendaagse Amerikaanse conservatisme dat Barnes kan schrijven: “A typical conservative believes in three things: small government with low taxes, traditional values, including the sanctity of life, and a hawkish foreign policy.” Deze laatste pijler zal betwist worden door traditionele conservatieven die een 'realistisch' of zelfs isolationistisch buitenlands beleid voorstaan. Nu wordt ook een tweede belangrijke pijler - een beperkte overheid - geherdefinieerd.

00:12 Gepost door Jan Lievens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-02-06

Politiek en recht

Roger Pilon van het libertaire Cato Institute publiceerde eind november in de aanloop naar de Alito-hoorzittingen in de Senaat een pleidooi tegen de politisering van het Hooggerechtshof in The Wall Street Journal.

23:51 Gepost door Jan Lievens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ruk naar rechts bij het Hooggerechtshof?

Senatoren van de Democratische Partij hebben getracht om te filibusteren tegen de benoeming van rechter Samuel A. Alito, Jr. tot Associate Justice bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Zij faalden. In een stemming van 58 tegen 42 werd Alito's benoeming op dinsdag 31 januari bevestigd. Daarmee vervangt Alito de 75-jarige Sandra Day O’Connor. Alhoewel O’Connor destijds in 1981 benoemd werd door president Ronald Reagan, stond ze bekend als gematigd en fungeerde ze als cruciale swing vote. De 55-jarige Alito is gekend als een conservatief en heeft een ruime juridische ervaring. President Bush noemde Alito “a brilliant and fair-minded judge who strictly interprets the Constitution and laws and does not legislate from the bench”.

Oorspronkelijk werd de eveneens conservatieve John Roberts genomineerd om O’Connor op te volgen. Toen Chief Justice William Rehnquist overleed in september vorig jaar (zie post 05/09/05), werd Roberts genomineerd en benoemd tot de hoogste gerechtelijke positie. Bush schoof toen zijn vertrouwelinge Harriet Miers naar voor om O’Connor op te volgen. Miers woog echter veel te licht en trok zich terug na forse tegenwind vanuit conservatieve hoek, van William Kristol (neo-) tot Pat Buchanan (paleoconservatief).

De benoeming van Alito is een belangrijke overwinning voor Bush. Algemeen wordt aangenomen dat het negenkoppige Hooggerechtshof mét Alito naar de rechterzijde van het politieke spectrum zal verschuiven. Maar in zijn eerste zaak als rechter in het Hooggerechtshof heeft Alito alvast niet de lijn van de conservatieven gevolgd. Alito stemde tesamen met vijf andere rechters tegen de executie van de terdoodveroordeelde Michael Taylor uit Missouri. Chief Justice John Roberts en de rechters Antonin Scalia en Clarence Thomas stemden voor. Voorbarige conclusies zijn echter uit den boze…

23:33 Gepost door Jan Lievens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |