20-11-06

Afstraffing voor Bush

capitolhill

Bij de tussentijdse Congresverkiezingen van 7 november jl. verloren de Republikeinen hun meerderheid, zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat.

 

Alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaatszetels maar ook 36 gouverneurszetels waren herverkiesbaar. In de Senaat verloren de Republikeinen 6 van hun 55 zetels en strandden op 49 zetels, de Democraten mogen 51 zetels innemen. In het Huis gaan de Republikeinen van 232 naar 199 zetels, de Democraten gaan van 203 naar 231 zetels. De Democraten veroveren tevens zes gouverneurszetels op de Republikeinen. De overwinning van de Democraten heeft alles te maken met de ontevredenheid over de oorlog in Irak en de vele corruptieschandalen bij de Republikeinen. De Democraten zijn er namelijk in geslaagd om van de tussentijdse verkiezingen een referendum over de regering Bush te maken. Maar het is een overwinning geworden ondanks de Democratische partij.

 

Vergeleken met de ‘Republikeinse revolutie’ in 1994, toen de bij tussentijdse verkiezingen –onder president Clinton – de Republikeinen onder leiding van Newt Gingrich maar liefst 54 zetels in het Huis en 8 zetels in de Senaat wonnen, is het een mager beestje. Oppositiepartijen winnen immers doorgaans de tussentijdse verkiezingen. Het ontbreekt de Democraten echter aan enig politiek project, een groot contrast met 1994 toen Gingrich uitpakte met het ‘Contract with America’. Toen was het meer dan 40 jaar geleden dat de Republikeinen de meerderheid hadden in het Huis. Nu komt er een einde aan 12 jaar Republikeinse hegemonie. De wetgevende macht is in Democratische handen, de uitvoerende macht behoort nog twee jaar toe aan president Bush. De eerste die sneuvelde na de verkiezingen is de gecontesteerde minister van Defensie Donald Rumsfeld. Hij wordt op het Pentagon opgevolgd door Robert Gates, een CIA-agent die onder vader Bush diende. In feite geeft George W. Bush hiermee toe dat hij heeft gefaald in Irak, alhoewel hij dat nooit met zoveel woorden zal zeggen.

 

Conservatieve Democraten

 

De conservatieve achterban voelt zich verraden. Bush heeft zowat alle conservatieve principes overboord gegooid: van een zuinige overheid tot overheidsuitgaven die de Democraten doen verbleken. David Keene, voorzitter van The American Conservative Union, herinnerde eraan dat heel wat Democraten verkozen werden door conservatieve standpunten in te nemen in traditioneel conservatieve districten. Het is zelfs zo dat verscheidene Democratische kandidaten het wonnen van Republikeinen door de zachte aanpak van Bush van de illegale immigratie te bekritiseren. Er is een groot verschil tussen de vele lokale centrum-rechtse Democraten en de ronduit linkse koers die de partijleiding vaart. Ook Pat Buchanan bevestigt dat inzake immigratie de Democraten vaker strengere standpunten innamen dan vele ‘open-border Big Business Republicans’.

 

Met de presidentsverkiezingen van 2008 in aantocht doet de conservatieve Republikein Mike Pence uit Indiana een gooi naar het leiderschap van de G.O.P. (Grand Old Party) in het Huis, de zogenaamde minority leader. Pence wordt tevens genoemd als presidentskandidaat en alhoewel hij niet op de lijn van de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Patrick Buchanan zit wat betreft immigratie is hij een principiële conservatief. Een andere Republikein om in het oog te houden is de herverkozen afgevaardigde Tom Tancredo uit Colorado. Hij is de stem van het verzet tegen de illegale immigratie en durft het aan om in te gaan tegen het voorgestelde compromis van Bush dat neerkomt op amnestie voor illegalen en open grenzen.

 

Vele conservatieven herkennen ‘hun’ partij niet meer en zien Bush als de doodgraver van het Amerikaanse conservatisme. 7 november was een referendum over Bush, de oorlog in Irak en de Republikeinse Partij. Het is duidelijk dat heel wat ‘Reagan Democrats’ de GOP verlaten hebben. Pat Buchanan ziet het tevens als een nederlaag voor de conservatieve beweging dat zij er niet in geslaagd is de Republikeinse partij voor haar verantwoordelijkheid te plaatsen toen ze afdwaalde van haar principes en politieke ethiek: “friends don’t let friends drive drunk”.

18:24 Gepost door Jan Lievens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |