14-02-07

Mark Steyn over het einde van Europa

steynHet is gedaan met Europa, dat voorspelt Mark Steyn in zijn nieuwe boek ‘America Alone’ met als ondertitel: ‘The End of the World as we know it’. Steyn is een Canadese journalist en conservatieve cultuurcriticus die wereldwijd in tal van kranten en tijdschriften opzien baart met zijn scherpe columns zoals de ‘Happy Warrior’ column in het Amerikaanse conservatieve tijdschrift National Review maar ook in The Atlantic Monthly, The Washington Times en tot voor kort ook in The Daily Telegraph.

Steyn combineert een bloedserieus onderwerp – de bedreiging die de islam vormt voor het Westen – met een humoristische schrijfstijl en rake originele formuleringen. De islamitische immigratie valt samen met een periode van Europese zwakheid op politiek, cultureel en vooral demografisch vlak: “de islam heeft de jeugd en de wil, Europa heeft ouderdom en welvaart”.

Steyn voorspelt dan ook dat een groot deel van het Westen het einde van de 21ste eeuw niet zal halen. Europa is nu de kolonie en al te veel verzwakt om “de genadeloze transformatie naar Eurabië nog tegen te kunnen houden.” De vraag is alleen nog hoe gewelddadig die omwenteling zal verlopen. Steyn ziet de aanslagen in Madrid en Londen evenals de moord op Theo Van Gogh in Amsterdam als het begin van de komende burgeroorlogen in Europa.

Steyn - die overigens Vlaamse roots heeft - gelooft enkel nog in de Verenigde Staten met haar "relatief gezonde demografische profiel": “Europa is stervende, Amerika niet”. Het boek van Steyn is een waarschuwing aan de Amerikanen: kijk naar Europa en let op dat het hier ook niet gebeurt.

20:08 Gepost door Jan Lievens in Boekbespreking | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.