24-01-08

Geen deugden zonder vooroordelen

inpraiseofprejudice
“Ik heb nooit de linkse opvatting begrepen dat indien er rechtvaardigheid zou zijn in de wereld, er eerder minder dan meer gevangenen zouden zijn.”
- Theodore Dalrymple

De Britse arts en psychiater Anthony Daniels werkte in Europa, Zuid-Amerika en Afrika. In Groot-Brittannië werkte hij in gevangenissen en een ziekenhuis in een achterstandswijk. Die ervaringen zouden hem blijven inspireren voor boeken, die ook in het Nederlands vertaald werden, zoals ‘Leven aan de onderkant’ (2004), ‘Beschaving of wat er van over is’ (2005) en ‘Drugs, de mythen en de leugens’ (2006) die hij publiceerde onder zijn schrijversnaam, Theodore Dalrymple, ondertussen een begrip.

Dalrymple hekelt voornamelijk de linkse ideeën die bij westerse intellectuelen de boventoon voeren en waarbij de verantwoordelijkheid van het individu wordt geminimaliseerd en de traditionele waarden van onze samenleving onderuit worden gehaald. Het is de schaduwzijde van onze welvarende samenleving die Dalrymple analyseert: de onderklasse waar huiselijk geweld, misdaad, seksuele promiscuïteit, steuntrekkers en drugsmisbruik de regel zijn.

In de reeks Brief Encounters, waarin ook Roger Scruton’s Culture Counts verschenen is, publiceert de Amerikaanse conservatieve uitgeverij Encounter Books In Praise of Prejudice. The Necessity of Preconceived Ideas. In dit ‘Lof van het vooroordeel’ bepleit Dalrymple de noodzaak van vooroordelen.

Het lijkt wel dat het ergste wat je over iemand kan zeggen, is dat hij bevoordeeld is. Daarmee wordt iemand bekrompenheid voorgeworpen. De redenering is dan dat men als individu maar echt vrij zal zijn als men vrij is van alle vooroordelen. Maar is er iemand die vrij is van alle vooroordelen? Dalrymple brengt sterke argumenten aan voor de stelling dat iemand die volledig vrij is van vooroordelen volkomen hulpeloos in de wereld staat, zoals een pasgeboren baby. Vooroordelen, betoogt hij, vormen het fundament van onze deugden, alsook onze ondeugden.

Discriminatie is des duivels, zo bazuinen politiek correcte media het uit. Maar discriminatie is zowat de belangrijkste hersenfunctie die mensen hebben. Hoe zou men anders waarheid van leugen, schoonheid van lelijkheid, goed van kwaad kunnen onderscheiden?

Vrij zijn van vooroordelen is dus onmogelijk en diegenen die beweren dat wel te zijn getuigen van intellectuele, morele en emotionele oneerlijkheid. De pogingen om vooroordelen uit te roeien komen neer op een vrijgeleide voor losbandigheid en een gebrek aan zelfdiscipline met alle schadelijke gevolgen voor, niet alleen het individu maar ook voor de samenleving. Dalrymple rekent op stijlvolle maar genadeloze wijze af met de linkse illusies en toont in dit doortastend boek de onontkoombaarheid van vooroordelen aan.

Wie deze productieve cultuurcriticus en tegenstander van het verstikkende politiek correcte denken op de voet wil volgen kan zijn artikels lezen in het Engelse tijdschrift The Spectator. Het Amerikaanse City Journal van de denktank Manhattan Institute heeft een archief van artikels van 1994 tot heden.

18:24 Gepost door Jan Lievens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.