18-02-08

Het einde van de Amerikaanse republiek?

dayofreckoningMet de Amerikaanse presidentsverkiezingen in aantocht en een conservatieve beweging die hopeloos verdeeld is komt Patrick Buchanan met een keiharde kritiek op de huidige politieke koers van de Verenigde Staten: Day of Reckoning. How Hubris, Ideology, and Greed Are Tearing America Apart. Buchanan is zelf een veteraan van de conservatieve beweging. Hij was adviseur voor drie Amerikaanse presidenten en was zelf tweemaal Republikeins presidentskandidaat in 1992 en 1996 en voor de Reform Party in 2000. Buchanan is tevens auteur van acht boeken, columnist en lag aan de basis van de debatprogramma’s The McLaughlin Group bij NBC en Crossfire en The Capitol Gang bij CNN.

De overmoed, ideologie en hebzucht in de ondertitel staan onder meer voor het ‘imperialistische’ buitenlandbeleid, het multiculturalisme en de ongebreidelde vrije markteconomie. Buchanan stelt onomwonden dat deze politiek bedreigingen heeft gegenereerd die Amerika op een pad van nationale zelfmoord hebben gebracht. Samengevat komt zijn kritiek hierop neer:
• De vrije markt is goed maar de vrijhandel die de dollar kapot maakt, Amerika deïndustrialiseert (bedrijven trekken naar lageloonlanden) en een einde brengt aan economische onafhankelijkheid is waanzin.
• Amerika moet voor vrijheid en zelfbeschikking staan maar het Amerikaanse leger gebruiken als wereldpolitieagent of als de voorhoede van een democratische revolutie in de gehele wereld is een imperialistische dwaasheid die de republiek ten onder zal brengen.
• Amerika heeft haar voordeel gehaald uit immigratie en de melting pot werkte met miljoenen Europeanen. Maar het idee dat eindeloos veel vreemdelingen, legaal en illegaal, van elke cultuur, geloof of continent geïmporteerd kunnen worden en de VS toch een land kan blijven is absurd.

KirkBuckleyZijn aanval op ideologie mag eveneens niet verbazen en viseert uiteraard ook de neoconservatieven, de spreekwoordelijke koekoeksjongeren. Het is dan ook geen toeval dat dit boek opgedragen is aan Russell Kirk, de belangrijkste traditionele conservatieve denker die de V.S. heeft gekend. Kirk stelde immers dat de conservatieve geest tegengesteld is aan de ideologische geest. Buchanan verwoordt het als volgt: “Ideologie heeft een voet in de realiteit staan, maar de andere voet zit altijd in het drijfzand. Want niemand kan de toekomst kennen. Maar de ware gelovige heeft morele zekerheid want zijn ideologie voorspelt een toekomst die er zeker komt indien de offers toereikend zijn en de gezalfde leider trouw gevolg wordt.” (blz.57-58)

Hij is ook ongemeen scherp voor George W. Bush, die hij citeert: “Vrijheid is het ontwerp van onze schepper en het verlangen van iedere ziel. Vrijheid is de droom van iedere persoon in iedere natie in alle tijden.”, waarop Buchanan antwoordt: “Men vraagt zich af: wie schrijft dit en leest de president dit voor hij het brengt? Nog eens, verlangden Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini, Mao, Fidel, nonkel Ho (Ho Chi Min – red.) en Pol Pot naar vrijheid in hun ziel?” (blz. 101).

arepublicnotanempireMomenteel zit de VS, volgens Buchanan, in een fase van deconstructie of ontbinding van een Westers en christelijk land, naar waar Theodore Roosevelt voor waarschuwde, een ‘warboel van bekvechtende nationaliteiten’. In zijn concluderend hoofdstuk ontvouwt Buchanan zijn ideeën om de VS terug op het juiste pad te brengen en het einde van de Amerikaanse republiek te voorkomen. Zijn visie is duidelijk, zoals de titel van een van zijn vorige boeken:
A Republic, not an Empire (1999). Buchanan combineert in Day of Reckoning andermaal zijn scherpe analyse en belezenheid.

Day of Reckoning. How Hubris, Ideology, and Greed Are Tearing America Apart - Patrick J. Buchanan
Thomas Dunne Books, St. Martin’s Press, New York, 2007.
ISBN 978-0-312-37696-3. 294 blz. 21,75 euro

De commentaren zijn gesloten.