05-11-08

Obama wint

zwartewoensdag

16:36 Gepost door Jan Lievens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: barack obama |  Facebook |

04-11-08

Messias of Krijger?

Als men de opiniepeilingen mag geloven, ziet het er naar uit dat Barack Obama de eerste zwarte Amerikaanse president zal worden. Real Clear Politics geeft een goed overzicht van de verschillende peilingen en berekent ook een nationaal gemiddelde: Obama ligt met 52% momenteel 7,8% voor op McCain (44,2%). Obama lijkt dus zegezeker en haalt in de opiniepeilingen tevens een voor een de swing states binnen. McCain is de underdog. Maar niets kan uitgesloten worden: in 1980 lag Ronald Reagan tien dagen voor de verkiezingen met 39% achter op Jimmy Carter met 47%. Reagan won uiteindelijk met 50,7% tegenover 41%. Daarenboven heeft McCain al meermaals zijn schijnbare politieke dood overleefd.

Als de aandacht verschuift naar de economie is dat vandaag in het voordeel van de Democraten. Nationale veiligheid en traditionele waarden zijn dan weer in het voordeel van de Republikeinen, maar die lijken volledig weggedrukt door de zwaarste financiële crisis sinds 1929, die ook zijn repercussies heeft in Europa. Daarmee lijkt het een verkiezing die de Democraten onmogelijk kunnen verliezen.


saintbarack


Averechts effect

Barack Obama wordt door zijn supporters voorgesteld als een ‘transformatieve’ kracht, een messias als het ware, die de hoop belichaamt dat Amerika na acht jaar Bush terug op het ‘goede pad’ kan geraken. Daartegenover staat John McCain, een oorlogsveteraan die ervaring maar ook stoutmoedigheid als troef heeft. Zijn reputatie als dwarsligger in zijn eigen partij speelt hem parten en wou hij omzeilen met de keuze voor de sociaal-conservatieve Sarah Palin als vice-presidentskandidaat, die goed ligt bij de conservatieve achterban.

Bij het derde en laatste presidentiële debat ging McCain in de aanval en wist hij goed te scoren. Maar vaak is het niet zozeer de inhoud die de doorslag geeft. Zo ook bij dit debat: McCain kwam hooghartig over, zijn minachting was voelbaar in zijn houding terwijl Obama zich respectvol opstelde. De strategie van de McCain-campagne om Obama te linken aan de zwarte racistische dominee Jeremiah Wright en de extreemlinkse terrorist William Ayers – alhoewel die terecht was – heeft een averechts effect gehad. Die negatieve campagne heeft vele onafhankelijke kiezers, die vroeger de basis uitmaakten van McCain, vervreemd.

Obama is zowat de meest linkse Democraat in het Congres, samen met zijn running mate Joe Biden overigens. Dat blijkt duidelijk uit de classificatie van de American Conservative Union. Die houdt het stemgedrag van de Congresleden nauwgezet bij. De onderwerpen gaan van belastingen tot overheidsuitgaven en van nationale veiligheid tot abortus. Op een schaal van 0 tot 100 worden de congresleden geschat naar hun politiek-ideologische positionering van ‘liberal’ tot ‘conservative’. McCain mag met 82,16% dan niet de meest conservatieve senator zijn, het verschil met de 7,67% van Obama is frappant. Obama is gewoonweg een socialist, een politieke ideologie die in de VS (nog?) niet tot de mainstream behoort.

Democratische almacht?

Het ziet er dus naar uit dat de Democraten hun meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden nog zullen versterken. Met het presidentschap erbij zouden ze hun linkse agenda volledig kunnen doordrukken. Het gevaar bestaat zelfs dat de Democraten 60 senaatszetels (op een totaal van 100) binnenhalen en daarmee de Republikeinse oppositie de mogelijkheid ontnemen te filibusteren. Toch hebben Amerikanen nog altijd een voorkeur voor een gedeelde macht in Washington. De Republikeinen hebben die boodschap te weinig in de verf gezet.

Dat zowel McCain als Obama de gevangenis van Guantanamo Bay willen sluiten, betekent niet dat er een einde zal komen aan het buitenlands beleid van interventionisme. Op dat vlak staan beide kandidaten dichter bij elkaar dan wordt aangenomen. Jawel, Obama wil troepen terugtrekken uit Irak maar dan wel om ze in te zetten in Afghanistan. McCain wil de oorlog voortzetten en winnen in Irak. Beiden aanvaarden echter het uitgangspunt van de ‘Global War on Terror’, uitgetekend door de regering-Bush. Voor McCain ligt de frontlinie in Irak, voor Obama in Afghanistan.

Amerika kiest een president

amerika_eppinkDerk Jan Eppink kennen we als een van de betere politieke waarnemers. Zijn boek ‘Vreemde buren’ over politiek in België en Nederland geldt als een klassieker. Vandaag woont hij in New York. Hij nam de kans te baat om een jongensdroom in vervulling te laten gaan: de Amerikaanse presidentsverkiezingen van nabij volgen. Eppink maakt vooreerst duidelijk dat dit historische verkiezingen zijn. Barack Obama is de eerste zwarte die het hoogste ambt in de VS kan bereiken en de machtigste man ter wereld kan worden. In tegenstelling tot vele andere journalisten bleef Eppink niet in New York of Washington D.C. zitten, maar ging hij mee op campagne. Zo volgde hij de eerste voorverkiezingen in Iowa, ging op campagne voor voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani in New Hampshire en volgde enkele debatten in South Carolina. Eppink gaat dieper in op het belang van deze verkiezingen, ook voor Europeanen. Welke richting slaat het machtigste land ter wereld in met Obama of McCain? Hij legt het politiek systeem in de VS op heldere wijze uit. Hoe zat dat nu weer met die kiesmannen? Hij blikt ook terug op de politieke geschiedenis van de partijen en gebruikt tal van kaartjes ter verduidelijking. Een ideaal boek voor iedereen die met kennis van zaken de presidentsverkiezingen wil volgen.

Amerika kiest een president
Derk Jan Eppink

168 blz.
14,95 euro
Davidsfonds, Leuven, 2008.

Wie is John McCain?

mccain_veldmanDat de Europese media een voorkeur hebben voor de Democraten hoeft geen betoog meer. De liefdesaffaire met Obama wordt in alle media breed uitgesmeerd. Maar er wordt ook vaak met een stuitend gebrek aan kennis over de Amerikaanse politiek bericht. Dat is te verklaren door de eenzijdige oriëntatie van Europese journalisten op de ‘linkse’ Oost- en Westkust van de VS terwijl het Amerikaanse hartland wordt genegeerd. Het is nochtans in de Midwest en het zuiden van de VS dat de doorslaggevende beslissing zal vallen. Sinds Nixon is het politieke zwaargewicht naar daar verschoven. Met die ‘southern strategy’ hebben de Republikeinen na Nixon ook Ronald Reagan, George H.W. Bush sr. en George W. Bush jr. naar het Witte Huis gestuurd.

Dr. Hans Veldman, die eerder ‘De strijd om het Witte Huis’ publiceerde, wil met deze bondige biografie niet alleen de Europese verbazing bij een Republikeinse overwinning voor zijn maar tevens aantonen dat John McCain wel eens onze voorkeur zou kunnen verdienen tegenover Obama. Als het op ervaring aankomt is Obama natuurlijk een maatje te klein voor de senator uit Arizona. McCain moet het in tegenstelling tot Obama niet hebben van zijn retorisch talent maar van zijn ‘straight talk’. McCain staat bekend als een rebel en ging in het verleden vaak tegen het Republikeinse partijestablishment in. McCain verloor in 2000 de Republikeinse nominatie van Bush, mede door een smerige lastercampagne die werd opgezet door het campagneteam van Bush. Een overwinning van McCain in november zou dus een zoete wraak betekenen tegenover Bush.

Een biografie over McCain kan natuurlijk niet om zijn Vietnamverleden heen. McCain groeide op in een militaire familie en doorliep de marineacademie. Hij was allesbehalve een modelstudent en had de op vier na laagste score van zijn bijna 900 medestudenten. Daarna koos hij voor een pilotenopleiding en beleefde actie in Vietnam. Hij overleefde drie vliegtuigcrashes en kwam heelhuids uit een vuurstorm op een vliegdekschep die het leven aan zo’n 134 soldaten kostte. Toen hij in 1967 boven Noord-Vietnam werd neergeschoten, redde hij zich met zijn parachute maar brak tijdens zijn val beide armen en een been. Hij kwam terecht in een meer en verdronk bijna maar werd gevangengenomen. Toen de Noord-Vietnamezen hem uit het water haalden, werd zijn schouder verbrijzeld met een geweerkolf en kreeg hij nog een bajonetsteek te verwerken. Tijdens zijn vijf en een half jaar krijgsgevangenschap in het ‘Hanoi Hilton’ werd hij gemarteld en in eenzame opsluiting geplaatst. Hij overleefde maar nauwelijks. Vandaag kan hij zijn armen niet meer boven zijn schouders heffen. Toch weigerde hij destijds vervroegd vrijgelaten te worden toen hij daartoe de kans kreeg. Het minste wat van McCain kan gezegd worden, is dat hij een doorzetter is.

John McCain
De Amerikaanse Keizer
Hans Veldman
92 blz.
12,95 euro
Uitgeverij Aspekt, 2008